16 Feb
16Feb

Steampunk är en litterär genre som beskriver ett alternativt förflutet - ofta ett slags sience fiction eller cyberpunk i 1800-talsmiljö. En subgenre av sci-fi som inkorporerar  retrofuturistisk teknologi - i den Amerikansks Vilda Västern till exempel. 

Den 150 år långa erövringen av den Amerikanska Västern är en av de häftigaste eran i Amerikansk historia; 'the tough guys of the west'; desperados! Som gjorde västern vild; Texas Rangers.Tusentals av Rangers patrullerade fronten - stred heroiskt och beskyddade bosättare - men drev bort Indianstammar från deras hemland. 

Texas Rangers står för en viktig del av den gamla västerns historia och dess mytologi. Texas Rangers skapades 1823 - the special Rangers Force varade till 1881. 

--

The Lone Ranger var en tidigare Texas Ranger som bekämpade 'outlaws' i den Amerikanska Vilda Västern med hans indianvän Tonto - överlevande svårigheter av 'the frontier' - en ikon av storslagen individualism. Tuffheten av en 'Ranger'- en orädd fighter.

--

Vi befinner oss i mitten av 1800-talet då Texas ansluta sig till de Förenade Staterna. Texas mest ökända revolverman är Franklin 'Trigger Finger' Bishop. En alldeles färsk medlem av Texas Rangers. Han har dock ett ess i rockärmen - i sin arsenal och i sin hand har han ett futuristiskt vapen; en Bushmaster ACR samtidigt som han 'rider' på en Thunder Generator. ACR står för Adaptive Combat Rifle. Ett sant modernt skjutvapen för den framtida soldaten byggd speciellt för 'law enforcement'; en Texas Ranger. 

En Thunder Generator är en kanon som avfyrar chockvågor och som passerar människor och objekt. Franklin Trigger Finger sitter helt enkelt på denna Thunder Generator och en Bushmaster ACR i handen och beger sig ut i den amerikanska vildmarken i mitten av 1800-talet som en sann Texas Ranger! Franklin 'Trigger Finger' Bishop.  

--

Vi befinner oss i Chihua-öknen i Väst Texas vid Rio Grande närmare bestämt. Detta är den enda öknen i Texas som Franklin gjort till sitt eget hem. Ett vildmarksparadis för en futuristisk Lone Ranger. En ökenranger med en Bushmaster ACR i handen. 

Men vad ska han egentligen beskydda i dessa trakter? Hot mot Indianer eller andra futuristiska 'gunslingers'? Engelska bosättare? I en ikonisk Texasregion. 

Nä nu kom Franklin på det - han ska patrullera öknen från inkommande 'air ships'  - mystiska metallrymdskepp som har sätts uppe i skyn i Texas. Om dem attackerar kan ju alltid Franklin Trigger Finger använda sin Thunder Generator i form av att avfyra chockvågor. 

--

Ett konstigt objekt föll från skyn i Aurora/Texas i mitten av 1800-talet. Invånarna sa att den döda piloten inte var av denna världen. En man i svart och möjligtvis 'time traveler'. En bidragare till retrofuturistiska teknologier mån tro? 

Franklin åkte till Aurora för att undersöka saken på sin Thunder Generator; the Aurora spaceship'. 

Väl framme till den lilla byn Aurora hände något anmärkningsvärt - ett 'airship' svävade ovanför uppe i skyn. Ett till synes högst teknologiskt rymdskepp - rena rama 'steampunk' fasoner. 

Franklin förstod direkt vad som höll på att hända - männen i svart ska kidnappa Auroras befolkning som bara är tusen till antalet; 'the airship' var på väg att landa ovanför byn och 'stråla' upp människorna. Men då agerade Franklin Trigger Finger - han aktivera sin Thunder Generator och 'sände' chockvågor upp till skeppet - samtidigt som han 'spraya' kulor med sin Bushmaster - en sann Texas Lone Ranger som beskyddar sitt folk i Texas mot utomjordingar. 

Chockvågorna skickade rymdskeppet rakt upp i luften och som försvann ur jordens atmosfär; Franklin Trigger Finger! Som 'the Lone Texas Ranger' ska han göra allt i sin makt så att de inte svarta männen sprider sin närvaro i den Amerikanska västern i Texas! 

--

'Jag älskar mitt skjutvapen Bushmaster tamejfan!,' tänkte Franklin. 

'Med detta vapen kan jag eliminera all fara som tränger sig på ute i Texasöknen - allt från kraschade UFO's till hotfulla indianer. Min kära Bushmaster - det finns ingen annan Lone Texas Ranger med ett liknande vapen. 

Men plötsligt hände det grejer; en stor eldboll manifestera sig över Rio Grande Valley och 'flög' in i Chihuaöknen västra Texas;'close encounters of the third 'kind'. 

Det var bara för Franklin Trigger Finger att använda sin Thunder Generator igen. Som givetvis detonerar chockvågor. Ett Sci-Fi vapen som låter som ett åskväder. Franklin riktade en chockvåg upp emot eldbollen som genast tyna bort.

Mystiska saker händer i Texas minsann - hur ska detta sluta? Det sägs att det cigarr-formade luftskeppet som kraschade i närheten av Aurora hade en pilot som kom från Mars. Oj då. Folket kallar piloten till och med för en 'Martian'. 

Indianerna i Texas som blivit vän med Franklin hade också ett och annat att säga om 'extraterrestrials'. I Texasöknen fick dem syn på Bigfoot - liknande alien's som dem kallade för 'crazy bears' - som landade i öknen i små månar som 'föll' ner. Konstigt va. Det sägs att dessa 'crazy bears' ristat in petroglypher längs Rio Grandes klippväggar föreställandes figurer med rymddräkter på sig. Något för Franklin Trigger Finger att undersöka; The Lone Texas Ranger! 

"If the government is covering up knowledge of aliens - they are doing a better job of it than they do at anything else" - Stephan Hawking 

--

Jodå - petroglypher är klippmålningar som är mäktiga kulturella symboler som reflekterar de komplexa samhällen och religioner av de omgivande stammarna. Detta insåg Franklin när han väl till sist var framme vid Rio Grandes petroglypher. Stirrandes intensivt på dessa klippmålningar började dem på sätt och vis komma till liv. Minst sagt. 

En björn uppenbarade sig med en slags rymddräkt på sig och sa; 

'Hej Franklin Trigger Finger! Jag är en kosmisk björn som lever holografiskt tack vare petroglypherna. I många kulturer är vi björnar 'spirituella' varelser - kapabel till att röra sig emellan de materiella och spirituella världarna. Vi har medicinska krafter. Magiska och helande sådana. En vanlig symbol för indianstammarna  som har målat mig som en petroglyph. Representerade harmoni med naturen. Med mycket mod, styrka och tillit.' 

Franklin blev lite tagen av den här uppenbarelsen samtidigt som petroglyphen återvände till att bara vara en petroglyph igen.

'Hmm. Det var mig en konstig petroglyph. Var ska jag nu ta vägen? Med min 'steam semi-automatic rifle' Bushmaster och ridandes på min Thunder Generator?,' tänkte Franklin 

'Nä - jag tror jag bannemej beger mig till Buckhorn Saloon i San Antonio; där det finns en bar gjord av täljd trä - med en högst enastående atmosfär. Jodå - salongerna i Amerikanska Västern ser i stort sett likadana ut. I San Antonio Texas ska jag ta mig en rejäl whiskey! Det är jag väl värd? 

--

Väl framme i San Antonio och görandes intåg i Buckhorn Saloon - satte sig Franklin Trigger Finger till sist i baren och njöt av sin whiskey. Men bredvid honom i baren satt en mystisk klädd man i en helsvart kostym - drickandes en öl som salongen i San Antonio själv skapat. 

Den mystiska mannen började prata med Franklin - som vid detta lag var lite salongsberusad; 

'Hej Franklin. Jag känner till dina upptåg ute i Texasöknen med dina steampunk-vapen. Var har du fått dem ifrån? Hur som helst - nu får du sluta upp med att störa våra planer med att bygga en liten by ute i Texasöknen. En by med steampunk-teknologi. Du är välkommen till att hjälpa oss med detta projekt. Vi är 'The Camouflage Creatures som ska skapa en ny humanoid ras ute i Texas. Capish? 

'Se där ja - det låter som en bra plan ,' sa Franklin lite oväntat intresseväckande direkt och fortsatte; 

'Jag är trött på att vara en Lone Texas Ranger med mina steampunk-vapen och skjuta på mystiska objekt uppe i skyn - det har tappat lite av sin charm. 

'Utmärkt Franklin Trigger Finger - låt oss lämna salongen här i San Antonio och bege oss tillbaka till Aurora - den lilla byn ute i själva hjärtat i Texas som jag har besökt innan. Där ska vi bygga en steampunk Amerikanska Västern stad!,' avsluta den mystiska mannen klädd i svart.

--

Aurora Steampunk City blev till sist en verklighet. En futuristisk sådan. Ett vackert 'cityscape' med banbrytande steampunk-teknologi. Steampunk mitt i Texas - i 1800-talets Amerikanska Västern;'där historia och fantasy kolliderar med sci-fi teknologi' 

"Texas is a state of mind. Texas is an obsession. Above all. Texas is a nation in every sense of the word"- John Steinback 

Kommentarer
* E-mailadressen publiceras inte på hemsidan.