13 Jun
13Jun

I science-fiction är teleportering vanligt, överföring av materia över stora avstånd utan att det kostar oändligt mycket energi att förflytta människor och ting emellan två platser utan att de faktiskt reser mellan dem. Enligt kvantmekanikens mystiska principer är teleportering ingen omöjlighet. Förmodligen ingen teknologi ifrån Star Trek universum är mer högst önskad än ‘transportören’. En högst stor Cyberpunk realitet!

Trots allt, vem skulle inte vilja ha möjligheten att gå från Punkt A till Punkt B utan den långsamma väntan i köer, fast i trafik, bökande i folkmassor genom resande i den fysiska världen.

Det skulle vara så mycket mer bekvämare att helt enkelt bara ställa sig på en plattform, se lite gnistrande ljus, och befinna dig exakt vid din destination. Star Trek transportören! I transportören, en besättningsmedlem av Star Ship Enterprise tas isär bit av bit, bryter isär bindningen emellan individuella atomer. Sen, partiklar är riktade in till ett ‘pattern buster’ där den förblir kort innan skickad till destinationen.  Transportören är helt enkel effektiv i att rekonstruera en människa. Att konvertera din materia till energi, som helt enkelt strålas till din destination. Förmedlar DNA-informationen av en person inklusive hjärn-stadium. Transportören funkar som en slags kloning. 

Jodå, i Star Trek-världen har man löst vetenskapen av teleportering och det kommer man också göra inom Cyberpunk. Som öppnat upp en hel galax av möjligheter för människor. Det finns en transporter på varje rymdskepp i Star Trek-galaxen. Men på riktigt kommer den här teknologin träda fram inom Cyberpunk! Kanske inom de närmsta hundra åren, säger vissa vetenskapsmän. ‘Instant-travel’ verkar vara längre bort än vad Kapten Kirk först föreställde sig helt enkelt för vanliga människor. För Kapten Kirk i sitt universum var det dock väldigt enkelt, bara kliva i en typ av gigantisk scanner och på direkten vara någon annan stans; med mind, body och själ intakt. I hans värld transporterar människor på momangen, ‘beaming’ kors och tvärs i universum. Att helt enkelt utforska rymden utan att fysiskt resa dit. En normalitet för Kapten Kirk. Transportören! Som skickar sina besättnings-medlemmar på Starship Enterprise till outforskade planeter.

Men frågan återstår och är lite huvudbry Kapten Kirk; folk i Star Trek har transporterats stora avstånd. Behöver han sitt Starship Enterprise? För det finns ju uppenbarligen ingen användning av ‘basic travel’. Även ‘utforskar missions’ skulle kunna vara expeditioner bara genom att stråla en flotta av sonder ut i outforskade rymden. Men hör och häpna gott folk.; Transportören inkluderar rymdskeppsresande , utan warp-drive! Så Kapten Kirk, och även framtida mänskliga rymdskepp, får behålla sina high-teck skepp utformade i sann Cyberpunk-anda!! Ett ofattbart häftigt scenario, i så väl Star Trek och på riktigt! Att resa kors och tvärs i rymden med häftiga rymdskepp i otroliga transporterings-möjligheter! Att hitta utomjordiskt liv för människor i andra delar av solsystem och planeter kunde inte vara enklare!

Quantom Teleportation kallar vissa vetenskapsmän det. En vetenskapsman, Dr. Kaku, tror att utomjordingar redan gjort detta, och att i framtiden vandrar vi säkerligen rakt in i ett ‘interstellar’ system där varelser pendlar med transporter hela tiden emellan planeter och stjärnor. Sann Cyberpunk! Vi människor är dock inte riktigt där än. Det är i Star Trek och kommer förmodligen vara det på riktigt inom hundra år! Möjlighet av denna Cyberpunk-teleporterings-teknologi är helt enkelt inom räckhåll och kommer totalt revolutionera hela mänskligheten! Pass på!Kommentarer
* E-mailadressen publiceras inte på hemsidan.