13 Jun
13Jun

Idag, många undrar om gruvdriften av asteroidbältet kan skapa en annan ‘Gold-rush’ i yttre rymden. Asteroider är steniga spillror i solsystemet. De flesta finns i asteroidbältet emellan Mars och Jupiter. Uppskattningsvis finns det miljarder av dem, och för det mesta stannar asteroiderna kvar i banan kring asteroidbältet.

Ursprunget till bältets uppkomst är inte helt glasklart, men den mest förekommande teorin är att så kallade två ‘protoplaneter’ kolliderade med varandra, alldeles för nära Jupiter, den största av solsystemets planeter, och därmed slets dessa ‘protoplaneter’ itu av Jupiters enorma graviditet, på så vis asteroidbältet!

Asteroiderna består av iron, nickel, carbon, cobalt, även ‘metals’ som platinium, palladium, rhodium, rhutenium, iridium och osmium. Jodå, oj vad det kan ‘minas’  i asteroidbältet. Asteroider är med andra ord som en flygande guldgruva i yttre rymden. Planetary Resources menar att, uppskattningsvis, platinium i en endast 30-meter stor asteroid är värt uppemot 50 miljarder dollar, ska dock sägas att asteroider ofta ser ut som missbildade potatisar. Satelliter stora som brödlimpor ska i framtiden bli gruvarbetare på dessa ‘potatisar’. Ett mål med mineralerna i asteroiden är att bygga konstruktioner på plats i rymden, som rymdstationer. Jodå, asteroiderna har länge blivit förslagen som ett mål för mänsklig kolonisation till och med. Gruvdrift i rymden kan ligga så nära som 10 - 15 år bort. Framsteg efter framsteg helt enkelt, hitintills har man lokaliserat 18, 000 asteroider, men forskarna uppskattar att det kan finnas fler än 100 miljoner. Att flytta en stor stenbumling till asteroid från rymden till en omloppsbana runt jorden kan snart bli en verklighet. Så småningom kanske leder till en rymdstation som man kan se majestätiskt från jorden med blotta ögat. Det dröjer nog i och för sig ett tag. 

Dock häftigt som händer inom den närmsta framtiden, är Nasa som skickar en sond till asteroiden Psyche mellan Mars och Jupiter, planerad ankomst 2026. Asteroiden väntas vara rik på nickel och järn. Psyche är en stor asteroid som upptäcktes av Annibele de Gasparis den 12 Mars 1852 i Neapel. Asteroiden är uppkallad efter Psyche i den grekiska mytologin. Om du vill bli en ‘trillionaire’ kanske du ska ha koll på Psyche. Det har i alla fall The Cyberpunk Future! Utforskandet av denna asteroid kan också ge oss mycket info om historien om vårt Solsystem, men framför allt kommer det vara en källa för otaliga rikedomar. Hör och häpna, 700 quintillion dollar i värde av dyrbara ‘heavy metals’, inkluderat guld och platinium. Psyche kan vara ‘the Holy Grail’ av ‘space exploration’ för guld och det har The Cyberpunk Future redan noterat, dock inte det första stoppet i detta asteroidäventyr.

Framtiden är ljus helt enkelt för mänskligheten och asteroider inkluderat Cyberpunks! 


Men hur var synsättet om dessa stenar svävandes i rymden på antiken? Men då, ska sägas, rörde det sig framför allt av andra stenar, kometer och meteoriter. Meteorer, även kallade stjärnfall, utlöses av en sten eller dammkorn som tränger in i jordens atmosfär. En komet är en mindre himlakropp som kretsar kring solen, karaktäriserad med sin svans som uppstår av effekten av solstrålningen.  Kometer och meteorer har fascinerat mänskligheten sedan dem syntes till på natthimlen. Men utan dagens vetenskap och ‘space exploration’ för att första dessa fenomen av sten, vände man sig istället till myt och legender för att försöka förstå dem. Grekerna och romarna trodde att framträdandet av kometer och meteorer var ett omen, tecken om att något bra eller dåligt var på väg att hända. Ett event för att exemplifiera detta, dock inte romerskt eller grekiskt, var att stjärnan i himlen som guidade de vise männen till Betlehem var i själva verket en komet. Genom myterna och legenderna kan man tro att antika civilisationer hade liten vetenskaplig förståelse av vad meteorer, kometer eller asteroider kunde vara. Dock inte helt sant, de tidiga astronomerna av ‘the Near East’, som skapade de Babyloniska och Egyptiska kalendern hade stor, astronomisk data, förmågan att spåra kometerna, ‘planetary movements’ och himla-event vetenskapligt!

Jodå, oavsett vad, så spelar stenar som ser ut som missbildade potatisar och svävar i rymden stor roll då Cyberpunk Future kommer bli hisnande rika och sprida sin civilisation! Men asteroider kan också vara ett hot mot oss på jorden. Om jorden träffas av en sten som är flera hundra kilometer i diameter kan det resultera i en energi motsvarande flera miljoner Hiroshimabomber. Det finns uppemot, med färsk ny data, 600 000 kända asteroider i vårt solsystem! 6 500 stycken av dem är så kallade ‘Near Earth Objects’, kanske någon träffar jorden? Vem vet? Kommer vi som dinosaurierna för 65 miljoner år sedan, utplånas av ett asteroidnedslag? Eller kommer vi alla bli löjligt rika? Förhoppningsvis! Mineralerna på asteroiden Psyche är värd så mycket att det skulle ge var och en på jorden hela 93 miljoner dollar. Låt oss hoppas att Nasa’s sond som skickats till Psyche får oss en liten glimt av den möjliga fantastiska framtiden som väntar oss om vi tar till vara på, ‘mining the asteroids’! Universums rikedomar i form av stenar som ser ut som missbildade potatisar och som Cyberpunk Future redan lagt beslag på för att bli snuskigt rika och har dessutom byggt en sofistikerad kanon för att skjuta ner asteroider som kan krocka med jorden!


Kommentarer
* E-mailadressen publiceras inte på hemsidan.