13 Jun
13Jun

Mars är den fjärde planeten från solen och solsystemets näst minsta planet. Den har fått sitt namn efter den romerska krigsguden Mars, en mytologisk figur och kallas ibland för ‘den röde planeten’ på grund av sitt rödaktiga utseende. Mars är lite mer än halva Jordens storlek. I antiken uppmärksammades Mars på grund av att planeten var synlig för blotta ögat med sin röd-orange färg. Kinesiska astronomer kallar Mars ‘the fire star’, medan antika Egyptiska präster kallade planeten för ‘Her Desher’ menandes ‘the red one’. Babylonierna kallade Mars för ‘Nerget’; Dödens stjärna.

Vintergatans röda stolthet helt enkelt, Mars!

Den röda färgen beror på stora mängder järnoxid (rost) som finns fördelat över ytan och i atmosfären. Mars är idag den mest utforskade planeten i vårt solsystem. Trots att Mars uppenbarligen skiljer sig mycket från Jorden just nu går snacket hos forskarna att de båda planeterna faktiskt en gång liknat varandra. Jodå, för flera miljarder år sedan när planeterna och solsystemet formades, vetenskapsmän tror att Mars var väldigt lik Jorden, med en omfattande atmosfär och ytan delvis täckt av vatten. Kanske det fanns liv på Mars under denna tiden!?

Många vetenskapsmän försöker gå i botten om Mars historia. Hur och varför planeten gick från att vara en varm och blöt planet till en tämligen torr och kall värld som den är idag. Men hör och häpna, NASA har nyligen gått ut med att det finns fortfarande vatten kvar på Mars. Nu hoppas NASA i själva verket inom en snar framtid kunna skicka människor till Mars för att undersöka om det finns liv på planeten. Vissa visionärer inom The Cyberpunk Future har liknande planer!

Och sannerligen säger jag er, det finns stora visioner om Mars än att bara hitta liv där! Enligt NASA är det bara två decennier kvar tills vi kan bosätta oss på Mars. Det har dock NASA sagt länge nu så det kanske behövs initiativ till detta sagolika projekt från annat håll också!

Jodå, det finns till exempel den Sydafrikanska födda Amerikanska entreprenören som grundade PayPal och SpaceX. Denna man har stora drömmar om Mars. Med sin förmögenhet vill Elon Musk utforska rymden i sann ‘främja mänsklighets-anda’. Denna ‘pionering planetary exploration’ första anhalt verkar bli Mars.

Elon Musk vill bygga en stad på Mars! Om allt går enligt planen kommer en självbärande stad ta form så tidigt som 2050. Elon Musk planerar att ha skickat en miljon människor till Mars vid denna tidpunkten. Han ska bygga en flotta av 1, 000 Starships-387-raket skepp som SpaceX just nu utvecklar för ‘deep space travel’.För Elon Musk handlar allt om att vara en ‘spacefaring civilisation’. Framtiden är otroligt mer spännande om vi är en ‘spacefaring civilisation’ och ‘multi-planet species’ än om vi inte är det brukar Elon Musk säga. Sann Cyberpunk-filosofi!  Och som sagt, snabbt ska det gå och snart inom räckhåll. Inom ett tiotal år kan det gå skytteltrafik till Mars. Med den nya rymdfärjan Starship ska det helt enkelt transporteras människor. Visionen är att Starship ska åstadkomma tre flygturer till omloppsbana per dygn. Starship-rymdfärjorna kommer avgå tillsammans när Mars och Jordens position ligger närmast varandra, något som äger rum ungefärligt med två års mellanrum. Och som sagt, till sist kommer det vara en miljon människor som transporterats till Mars 2050 med denna metoden! Pass på! Vi människor ska verkligen ‘Occupy Mars’!

Men hur kommer det egentligen var för de första människorna på Mars? Hur överleva i denna icke-jordiska miljö? Jodå, där har även superentreprenören Elon Musk en lösning. Han vill bomba Mars för att göra planeten mer lik Jorden. Idén är att man skulle kunna värma upp Mars och starta en terraformering av planeten, precis som ägt rum på Jorden i miljontals år. Genom att helt enkelt bomba eller släppa stora asteroider på Mars kan en terraformerings-process även ske där. Med avsikt till en början att frigöra koldioxid och värma upp planeten. Se där ja, först ska Elon Musk släppa atombomber på Mars för att göra liv möjligt där för människor, och efter det bombardemanget, skicka rymdfärjor dit med en stor last av människor som ska befolka planeten och bygga upp en fräck Cyberpunk City där!. Pass på! ‘Occupy Mars’ är inom räckhåll! Det första steget för oss människor till att bli en ‘spacefaring civilisation! Allt är upplagt att det går vägen tack vara vissa hjältar som Elon Musk och pionjärer inom Cyberpunk-community! Låt oss omfamna detta sagolika äventyr! ‘Occupy Mars!’.

Science-Fiction representationer av Mars har varit populär i årtionden. Det var den växande vetenskapliga spekulationen om potentiellt liv på Mars som inspirerade författare och visionärer. Det snackades om att ‘Martians’ var mer teknologiskt avancerad än människor och utvecklat en sofistikerad civilisation på Mars.

En annan banbrytande idé som tog form var att ‘Martians’ faktiskt var delaktiga i utvecklandet av antika civilisationer. Till exempel att dem byggde pyramiderna och Sphinxen i Egypten.

Mars enligt diverse sci-fi visionärer har tre olika raser; röda, blå och gul till huden. Det sägs att dessa varelser kom till genom en liknande evolution som ägde rum på Jorden. En parallell evolution helt enkelt! Idén att livet på Mars utvecklades på liknande sätt som på Jorden var ett synsätt som Viktorianska författare kunde försona sina religiösa synvinklar med Darwinism! Men det går också att försona The Cyberpunk Future med Mars i hur denna filosofi kommer ta över i att befolka vårt solsystem!

Vilda spekulationer om Mars har alltså funnits länge då trots allt Mars fascinerar på många. Och när vi så småningom når planeten med våra Starships kanske vi stöter på liv i form av ‘Martians’ och tillsammans bygga en avancerad Cyberpunk-civilisation. Jodå, ryktet går att det finns pyramider på Mars liknande dem som finns i Egypten. Byggd av ‘Martianer’ helt enkelt! Men kommer ersättas av Cyberpunk skyskrapor inbäddade i Neon-ljus!

Pass på! Occupy Mars!

Kommentarer
* E-mailadressen publiceras inte på hemsidan.